fbpx

Friske, farverige varer – og lokale historier

En bys markedsplads er ofte dens visitkort. Det er her man møder den lokale ånd, her man kan finde alverdens friske fristelser, og her man mærker, at byens bedste ressource ligger hos dem, der bor der. På Torvet i Køge har der været torvehandel de sidste 700 år – og traditionen fortsætter forhåbentlig de næste mange år endnu.

Hver onsdag og lørdag fra kl. 8-15 året rundt er der gang i handlen på Torvet i Køge. ’Hvad koster den’? ’Hvad hvis jeg køber tre’? ’Sikken en fantastisk duft!’ Stemningen er livlig og ligefrem, og er man ferm, kan man ind i mellem gøre en rigtig god handel. Her er friske frugter og farverige grøntsager i kassevis. Lækre oste, pølser og nyfanget fisk. Delikate oliven og honning på krukker, og marmelader og kager lavet med kærlighed. Særligt frembragte specialprodukter, og et stort udvalg af områdets mange lokale og passionerede, økologiske producenter. På Torvet finder man også masser af blomster, velduftende krydderurter, brugskunst, smykker med mere.

Torvet i Køge er det største i Danmark uden for Hovedstaden og er på næsten 10.000 m2. Det har været byens midtpunkt og centrum siden Køge blev til i 1200-tallet, og fungerede dengang, i Middelalderen, blandt andet som sted for offentlig fysisk afstraffelse og som skafot – Danmarks mest berygtede af slagsen helt frem til 1799.

Langt op i 1950′erne blev der stadig solgt levende fjerkræ på torvedagene til opdræt hjemme i haverne – men man kunne også få dem slagtet på stedet og med hjem til madlavningen. Statuen af Frederik VII står stateligt på sin plads midt på Torvet, som han har gjort det siden 1869, og studenterne i Køge danser stadig rundt om den gamle Konge af Danmark.

Tag familien med til Torvedage i Køge. Det er vigtigt at opretholde den ældgamle tradition, og så får man ofte en hyggelig snak med de handlende, lækre varer til aftensmaden, og møder måske et par venner eller naboer, som også er på indkøb. Køge Torv ligger bare 800 meter fra boligerne i Blåklokken, hvilket gør det muligt at gå dertil på 10 minutter. Så man kan lave en lille tur ud af det – få frisk luft og motion, når der alligevel skal handles. Læs mere om Blåklokkens nærområde her, hvor du også finder flere billeder.